maanantai 15. toukokuuta 2017

Isäpuoli osaa puolihomman paremmin

Ottaako isäpuoli asiat äitipuolta lungimmin?


Kävimme mammojen kanssa ompeluseurakeskustelua. Mukana oli muutama äitipuoli ja pari ydinperheäitiä. Koska me uusperhemudet muodostimme selvän enemmistön, muovautui keskustelusta uusperhekeskeinen.

Illan yhteenvetona totesimme, että isäpuolet ovat äitipuolia lungimpia. Ydinäidit puolestaan alleviivasivat, että näin ei ole (heidän kohdallaan) ydinperheessä. 

Mitä tällä tarkoitamme? Alla selite.

1- Isäpuoli suhtautuu rooliinsa rauhallisemmin ja hyväksyvämmin. Hän ei (ainakaan päällisin puolin) näytä käyvän läpi niitä kolmeasataa itsetuntokriisiä löytäessään itsensä uuspeerheessä, mihin me äitipuolet olemme taipuvaisia.

2- Isäpuoli uskaltaa komentaa puolison lapsia. Isäpuoli uskaltaa komentaa vaikka naapurinkin lapsia. Hän ei välitä, vaikka saa komentamisestaan palautetta. Me äitipuolet pelätään kuollaksemme, ettei meistä tykätäkään.

3- Isäpuoli ei tee pesäeroa. Hän ei jaottele lapsia minun ja sinun lapsiin, hän kohtelee kaikkia yhtä huonosti (tai hyvin). Siihen me äitipuoletkin pyritään, mutta silti kuitenkin analysoidaan puhki suhteitamme puolison lapsiin. Tehdään itse henkinen pesäero ja taistellaan sitten sitä vastaan. Ollaan oman elämämme Don Quixoteja. Taistellaan tuulimyllyjä vastaan, ja eihän se taisto koskaan lopu. Miehiset puoliskomme ei edes näitä tulimyllyjä näe, vaikka meille ne ovat räikeänpunaisia. Puolison lapsia.

4- Isäpuoli kestää mykkäkoulua. Hän ei niin hätkähdä, kun koko suku kääntää selkänsä tai kun lapsipuoli haistattelee vittua ja jälleen valaisee, ettet oo mun faija. Siinä vaiheessa isäpuoli korkeintaan kohottaa katseensa lehdestään ja kehottaa nuorukaista palaamaan astialle, kun on paremmilla fiiliksillä. Meidän äitipuolien V-käyrällä on niin nopea kiihdytystahti, että tuossa vaiheessa on lentänyt jo parit lautaset, krokotiilin kyyneleet ja liuta sensuroitua tekstiä. Me myös loukkaannumme, katkeroidumme ja teemme itsestämme marttyyreja. Kaikki - ihan kaikki - on pilalle hemmotellutn älykääpiölapsen puolen vikaa, kunnes päätämmekin kasata taakan omantuntomme niskaan ja elämme loppuelämämme syyllisyydessä. Me emme vaan kestä näitä konflikteja, emmekä voi ymmärtää, miksi miehemme tuijottavat monttu auki, kun näitä tilanteita sattuu.

5- Isäpuoli antaa asioiden edetä omalla painollaan. Hänellä on vähemmän odotuksia puolisonsa lapsilta ja uusperheeltä. Me äitipuolet koemme vahvempaa (ja nopeampaa) tarvetta säännöille ja rajoille, uusperheen määrittämiselle ja me-hengelle. Sitten kun asiat eivät mene meidän tavalla, syytetään taas tuulimyllyjä.


Keskusteluun osallistuneet ydinäidit hykertelivät jutuillemme ja kertoivat, että heidän perheessään stressaajat ovat lähinnä miespuolisia. Eri toten korostui isien osallistuminen lasten elämään - jo viisivuotiaan piti potkia palloa kuin Pikku-Beckham ja tyttöjen tuli pärjätä telinevoimistelukisoissa. Isät olivat niitä hyviä isiä kun taas äidit huonoja äitejä: kasvatusvastuu jäi äidin käsiin, kun isät pitivät hauskaa ja kannustivat kilpaharrastuksissa.

Vertaillessamme perhetilanteitamme ydinperheissä korostui isien tarvitsema "oma aika" sekä lasten tekemiseen paneutuminen, parisuhde sai vähemmän huomiota. Ei koettu tarpeelliseksi erikseen järjestää parisuhdeaikaa. Uusperheissä lapsia tuppaa olemaan niin monta, että kaikkien tekemisiin on käytännössä mahdoton paneutua. Parisuhteen merkitys korostuu.

En tietenkään vedä yleistyksiä ompeluseurammen otoksen perusteella. Hyvät naurut saimme keskustelustamme. Jäin kuitenkin pohtimaan, onko miehen helpompi hyväksyä puolison lapsia kuin naisen. Johtuuko tämä jotenkin sisäänrakennetusta biologiastamme? Miehelle tunnesiteen muodostaminen ei vaadi yhdeksän kuukautta kestävää närästystä ja tihentynyttä pissahätää sekä matkamuistoksi arpia alavatsassa (ehkä
jopa napatyrä)... ja siihen päälle vuoden kestävää rintabondausta... Vai onko kyse naisellisesta itsetunnostamme, joka on jotenkin uhattuna miehen historian vuoksi? En tunnista näistä missään itseäni. 
Omalta osaltani uskon äitipuolen roolin mutkistuneen perhekulttuurien erojen vuoksi, kyseessä on ymmärryksen puute. 

Äitipuolen rooli on merkillinen. Joinain päivinä se on täysin pässinselvää ja yhtä luonnollinen kuin tuo harva mänty tuossa pihankulmassamme. Toisinaan taas tökkii niin vastaan, että tekisi mieli sulkeutua vessaan viikoksi. Miksei miehelläni Hantulalla ole näin pitkiä tarpeita? 

Kysäisen asiasta.

"No lapsiahan ne on kaikki, mitä enemmän niitän on sitä hankalampaa elämä on. Eipä siinä auta muu kuin antaa heidän tehdä virheensä - Siperia opettaa. Kyllä he kotiin palaavat, kun varpaita pakottaa. Turha siinä on hötkyillä."
(Hantula viittaa perheemme konflikteihin.)

Putkiaivo. Ajattelen. Mutta sitten totean, että olisi ihan mukava itsekin välillä harrastaa putkiaivolua, jos ei muuten niin huvin ja urheilun vuoksi. Pääsisi elämässä helpommalla(?) 
Laitetaan testaukseen seuraavassa uusperhekonfliktissa!

So long lukijat!

Kun etävanhempaa ei ole

"Olimme esikoiseni kanssa toivottuja perheenjäseniä, sillä puolisoni lasten äidin kuolemasta oli ehtinyt kulua useita vuosia, emmekä kilpailleet hänen paikastaan"

****

Jo ennen omaa uusperhetymistäni tunsin erään naisen, joka oli eronnut poikansa ollessaan hyvin pieni, mutta tutustuessamme hän eli uusperhe-elämää uudessa liitossaan. Uusi puoliso oli menettänyt vaimonsa joitain vuosia aikaisemmin ja tuttavani tavatessaan hän oli neljän lapsen yksinhuoltaja. 

"Tapasimme yksinhuoltajille järjestetyllä perhelomalla", kertoi tuttavani, jota blogissa kutsun Tuulaksi. 

Tapasin Tuulan taannoin ja kysyin lupaa kirjoittaa hänen kokemuksistaan uusperheessä ja etenkin sellaisesta tilanteesta, jossa puolison edellinen kumppani ei ole mukana lasten elämässä.

****

Taustaa 

Tuulan pojan isä ei ole tunnustanut lapsensa isyyttä. Tuulan ja biologisen isän lyhytaikainen suhde jatkui katkonaisena läpi Tuulan raskauden, mutta pojan syntyessä isä teki päätöksen jättäytyä vanhemman roolista. Hänellä oli ja on edelleen vaikeita mielenterveys- ja päihdeongelmia, joten aktiivinen isyys ei (ainakaan nyt) tule kysymykseen. Biologisen isän vanhemmat pitävät kuitenkin yhteyttä pojanpoikaansa.
"En ole tavannut Markoa [biologista isää] lähes kymmeneen vuoteen. Kerran näin hänet sattumalta eräässä ostoskeskuksessa, mutta hän oli niin huonossa kunnossa, ettei tunnistanut minua", Tuula kuvailee tilannetta.

Tuulan aviomiehen Laurin vaimo kuoli lyhyellä varoitusajalla. Laurin ja edesmenneen puolison neljä lasta olivat silloin 2-11-vuotiata. Äidin kuolemalle oli vaikea löytää sanoja, niin iso suru ja ahdistus se oli perheelle. Lähellä asuva Laurin nuorempi sisar otti vahvemman roolia lasten kasvatuksessa, kuten myös isovanhemmat. Perheenjäsenet kävivät kriisiterapiassa ja osa heistä jatkoi terapia useamman vuoden. Lauri jäi sairaslomalle, josta hän kuitenkin palasi pian töihin. Jonkun oli pidettävä taloutta pystyssä ja saatava arki pyörimään. Välillä Lauri pakotti itsensä sulkemaan surunsa, jotta ylipäätään voisi toimia lapsille jonkinlaisena isänä. Äidin tavaroista pidettiin tarkkaa lukua, kesti kauan ennen kuin Lauri vaihtoi lakanat, sillä tunsi niissä rakkaansa tuoksua. Äidin meikit, hiustenkiharrin ja hammasharja saivat jäädä paikalleen.
"Siinä ne olivat vielä silloinkin, kun tavattiin", Tuula kuvaa. 


Uusi rakkaus

Tuijan ja Laurin rakkaus leimahti kesälomalla. Tuulan poika oli lähes päivälleen samanikäinen kuin nuorempi Laurin pojista. Yhteiset leikit löytyivät nopeasti ja perheet huomasivat ajoittavansa loma-aktiviteettinsa yhteistyössä. 
"Mitään sen kummempaa ei tapahtunut itse lomalla, mutta jatkoimme yhteydenpitoa loman jälkeen sähköpostitse siitä huolimatta, että asuimme ihan eri puolilla Suomea", Tuula muistelee, "päätimme tavata sillä verukkeella, että samanikäiset poikamme voisivat leikkiä yhdessä. Aatu [poika] oli innoissaan, kun pääsi Lintsille ja Korkeasaareen. Sillä reissulla tuli jo selväksi, että välillemme oli kehkeytymässä jotain. Päivät olivat yhtä aurinkoa!"


Miten kertoa uudesta suhteesta läheisille?

Ensiksi Tuula ja Lauri päättivät salata ihastumisensa lapsiltaan ja lähipiiriltään. Sähköposti kävi kuumana ja "pohdittiin eestaas, olisiko suhteessa mitään järkeä".
Lauri oli huolissaan lastensa reaktiosta, ja samalla myös sukulaisten reaktiosta. Hänen sisarillaan ja vanhemmilla oli vahva rooli arjessa, nuorin sisko oli mukana päivittäisessä arjessa. Lauri oli jo vuosia tottunut antamaan kaiklensa perheelleen, eikä muulle jäänyt tilaa. Lauri ei ollut edes unelmoinut uuden rakkauden löytymisestä. Nyt kun nuorin lapsi oli aloittanut koulutaipaleensa, lapset olivat jo omatoimisia ja Laurille jäi enemmän omaa aikaa. Silti ajatus uudesta suhteesta hirvitti. 
"Jotenkin muuttunut isä" ei kuitenkaan jäänyt huomaamatta tarkkasilmäiseltä kuusitoistavuotiaalta tyttäreltä. Tytär oli ensimmäinen, joka ymmärsi, että isä oli tainnut rakastua, ja uutinen ilahdutti häntä. Silti asioista ei ensin uskallettu puhua. Tytärkin mietti, mitä tädit (isän siskot) mahtaisivat ajatella.

Tuulan oli helppo kertoa Aatulle Laurista. Aatu piti Laurista ja tämän lapsista, joten äidin uusi suhde oli mukava yllätys. Tuulalla oli ollut kaksi vakavampaa suhdetta Aatun isä jälkeen, joten Aatu oli tottunut ottamaan vastaan uusia isähahmoja. Laurin mukaantulo tiesi Aatulle lisää reissuja pääkaupunkiin, mikä oli tietenkin jännää. 

Tuula ja Lauri järjestivät lisää tapaamisia. Kahdenkeskeistä aikaa oli kuitenkin hankala järjestää niin kauan, kun Laurin lähipiiri ei tiennyt uudesta suhteesta. Tuulaa jopa ärsytti Laurin liioiteltu varovaisuus ja lopulta hän melkein painosti Lauria avoimuuteen.
"Se oli tietenkin väärin, mutta treffeillämme oli aina mukana ainakin joku lapsista, joten emme koskaan päässeet aidosti tutustumaan toisiimme", Tuula pahoittelee. 

Suhteen loppumisen uhalla Lauri sai vihdoin suunsa auki ja huomasi, että sukulaisten reaktio oli positiivinen. Toki he jo lasten välityksellä tiesivät asiasta, mutta olivat antaneet Laurille mahdollisuuden kertoa asiasta itse. 

Laurin sisaruksista nuorin oli kuitenkin huolissaan Laurin lapsista. Otettiinko heitä tarpeeksi huomioon? Äidin paikkaa ei saa viedä. Kestäisikö uusi suhde vai toisiko se lapsille uusia pettymyksiä? Hän ei ollut myöskään vakuuttunut, oliko joku pikkukaupungin sinkkuäiti sopiva puoliso veljelle ja kasvattaja tämän lapsille?? 
Sisaren mielipiteet äitiyvät riidaksi Laurin ja sisaren välillä, hetken vallitsi jopa välirikko ja sisar toivoi Laurin lasten omaksuvan hänen kantansa. Onneksi lapset olivat liian uteliaita kääntääkseen selkänsä uusille tuttavilleen.

Tuula on jälkikäteen pohtinut, jospa siskon reaktio oli "oman reviirin puolustamista". Niihin aikoihin sisar kävi lähes päivittäin Laurin luona hoitamassa kotiaskareita ja hänellä oli hyvin läheiset välit Laurin lasten kanssa. "Mulle Elisa [Laurin vanhin tytär] kertoi, kun ekat kuukautiset tuli", on sisko kertonut. Sisar tunsi varmasti aitoa huolta lasten puolesta, mutta mahdollosesti pelkäsi oman asemansa menettämistä.

Tuulaa vaivasi, että Lauri oli niin herkkä sukulaistensa sanomisille. Suhdetta jopa harkittiin hyllytettävän joksikin aikaa, kunnes "pöly laskeutuisi". Tuula ei tähän suostunut. 
"Sanoin, että kaikella kunnioituksella edesmennyttä vaimoasi kohtaan, minä olen itsenäinen nainen, enkä ole vastuussa sukusi asettamasta suruajasta. Joko sinä olet suhteessa vain MINUN kanssa, etkä sukusi tai sitten mennään eri teitä. Samalla mainitsin, että Lauri on hyvä ja ottaa yhteyden taas, kun on valmis muuttamaan saman katon alle. Kesti kolme viikkoa, sitten tuli soitto. Lauri kuvasi, että Aatu voisi tilapäisesti jakaa huoneen Ollin kanssa, kunnes Elisa lähtisi vaihto-oppilaaksi. Minun vaatteilleni hän oli raivannut kaapista tilaa."


Millainen vanhempi olla lapselle?

Muutto ei ollut ihan yksinkertainen. Oli itsestään selvää, että Tuula ja Aatu muuttaisivat pääkaupunkiin, sillä heitä oli vähemmän ja Tuula siihen aikaan työtön. Työtilanne oli alalla otollisempi pääkaupunkiseudulla. Aatulle muutto tarkoitti kuitenkin koulun vaihtoa. Osa harrastuksista jäisi vanhalle paikkakunnalle, kuten molemmat isovanhemmat ja ystävät. Aatu oli silti mielissään muutosta.

Perheiden yhteinen taival alkoi hienosti. Lapset olivat innoissaan uudesta perhekokoonpanosta. Erityisesti 16-vuotias Elisa ja 7-vuotias Kaisu olivat tykästyneitä Tuulaan. 10-vuotias Olli jakoi mielellään huoneen samanikäisen Aatun kanssa, mutta 13-vuotias Matias jäi uusille tulokkaille etäiseksi. Hän muisti äitinsä paremmin kuin nuoremmat sisaruksensa ja oli muuttohetkellä hyvin herkässä iässä. Uuden vanhemman hyväksyminen oli hankalaa, ja ilmeisesti hän oli myös mustasukkainen nuoremmasta veljestään, jolla oli nyt "uusi kaksoisveli". 

Matias alkoi oireilla. Koulussa hän eristäytyi ja koulumenestys alkoi laskea. Kotona hän oli pahantuulinen ja välinpitämätön, välillä jopa ilkeä Aatulle. Tuulalle hän tuskin puhui sanaakaan.
Matias saattoi olla myös mustasukkainen isästään, sillä isä otti Aatun siipensä alle alusta alkaen ja isän huomio oli nyt jaettava uuden veljen ja äitipuolen kanssa. Äidistä puhuttiin ehkä vähemmän ja sukulaisten käynnit harvenivat. Matiakselle uusperhe tarkoitti paljon isompaa elämänmuutosta kuin pelkkää "perheytymistä". Nyt talossa oli vieras nainen päättämässä asioista. 

"Jokainen lapsi on oireillut ja oikutellut tavallaan. Alussa osa lapsista luuli, että minua voi loukata sanomalla, että äiti olis tehnyt niin tai näin, tai et sä oo mun äiti, mutta kun otin ne sanat vastaan myötätunnolla, ne loppuivat nopeasti. Vanhimmat lapset keksivät jossain välissä vetää tätinsä meidän perheen sisäisiin jupakoihin. Tädit ja anoppi olivatkin ensi alkuun helposti puolustamassa lapsia ja jakelemassa neuvoja, mutta kun he huomasivat, että suhteemme vakiintui ja tämä akka vain jäi taloon, niin nuo keskustelut loppuivat. Sain kyllä tehdä siinä yksinäni aika ison työn, kun Lauri koki olevansa puun ja kuoren välissä ja meni jotenkin toimettomaksi."

Nykyisin Tuula kuvailee olevansa lapsille "melkein kuin äiti", sillä kun uusperhe-elämää on takana vuosia ja muita vaihtoehtoja lapsilla ei ole, tapahtuu hyväksyminen joka tapauksessa jossain vaiheessa.
"Enää minua ei kyseenalaisteta", Tuula toteaa. 

Tuula tiedostaa, ettei voi koskaan viedä edesmenneen äidin paikkaa, eikä haluakaan. Äidin muistoa kunnioitetaan niin merkkipäivinä kuin arjessa. "Käymme haudalla lasten äidin syntymäpäivänä, ei kuolinpäivänä, koska haluamme juhlistaa häntä, emme enää surra. Ostamme kukin hänelle mielikuvituslahjan ja ojennamme sen hänelle haudalla. Minulta hän on esimerkiksi saanut silkkihuivin, parfyymin ja tohvelit. Alkuun kyselin lapsilta, mitä heidän äitinsä mahdollisesti toivoisi lahjaksi, mutta tässä vuosien mittaan olen oppinut 'tuntemaan' hänet, ja se on lapsille tärkeää. Mitä luonnollisemmin suhtaudun heidän äitinsä muistoon, sitä paremmin myös minut on hyväksytty perheeseen. Edesmennyt äiti on sellainen näkymätön perheenjäsenemme. Emme me hänestä päivittäin puhu, mutta jos joku joskus puhuu, se koetaan täysin luonnollisena."

Entä sitten Aatun biologinen isä ja Aatun suhde Lauriin?
Tuulan kotona puhutaan tästäkin avoimesti. Lauri on Aatun oheishuoltaja ja sukunimi on vaihdettu Laurin sukunimeen. Markosta puhutaan harvemmin, mutta jos nimi tulee esiin, ei puheaihetta vältellä. 
"En Valitettavasti usko, että Markolla on kovin monta elinvuotta jäljellä, mikä on tietysti harmi, sillä Aatulla ei ole mitään muistoa Markosta. Se saattaa harmittaa myöhemmin. Markon tapaaminen nykytilassa saattaisi aiheuttaa enemmän traumoja kuin tapaamatta jättäminen. Huhu kertoo, että Markolla on muitakin lapsia, mutta siitä ei ole (vielä) todistetta. Heistä haluaisin kyllä ottaa selvää."

Kun kysyn Tuulalta, kokevatko he itsensä uusperheeksi, Tuula kohauttaa olkapäitään. "No mikään uusi perhehän me ei olla, vanhoja konkareita kun ollaan, suurin osa lapsistakin on jo pesästä lentänyt."

Kysyn myös, millä nimellä lapset kutsuvat vanhempiaan. "Hyvä kysymys. Kaisulle mä olen äiti, muille Tuisku. Aatu kutsuu kyllä Lauria nimeltä, mutta muille puhuessaan Lauri on faija."

Sitten Tuula jatkaa: "Jännä juttu, mutta kukaan ei korjaa, jos joku luulee ja kutsua minua Laurin lasten äidiksi tai Lauria Aatun isäksi. Lapset käyttäytyvät ihan luonnollisesti näiden tilanteiden sattuessa."


Uusperheen onnistumisen resepti

Lopuksi pyydän Tuulaa kertomaan, miksi he ovat onnistuneet näin hyvin uusperheen luomisessa.

"Olin varmaan aika päättäväin suhteemme alussa. Kahden pidemmän suhteen päättymisen kokeneena mulla oli aika paljon oman arvon tuntoa. Oli myös kokemusta puolison lapsista. Tiesin, ettei pidä asettua muiden vietäväksi, vaan on pidettävä omista periaatteistaan ja tarpeistaan kiinni. Toki Laurin kohdalla tuo suvun vahva rooli oli uutta, mutta senkin ymmärtää, kun taustalla on niin kamala draama."

Uusperhe on opettanut Tuulalle empatiaa. Hänen on ollut pakko jakaa ymmärrystä ja jopa tuntea puolison lapsen tunteita heidän kanssaan. Vaikeinta on ollut kuitenkin tietää, missä vetää raja.

"Mikä on sitten oireilua äidin kuolemasta ja mikä on vaan huonoa käytöstä? Suku olisi selittänyt kaiken oikkuilun äidin kuolemalla, mutta tunnistin lapsissa ihan normaaleja murrosiän merkkejä ja muuta temppuilua. Jos jättää puuttumatta niihin, tekee lapselle karhunpalveluksen. En halua ottaa itselleni turhaa kunniaa, mutta uskon, että olen normalisoinut Laurin lasten elämää aika lailla. Tuntuu, että ennen minua hiivittiin varpaillaan ja surettiin surun vuoksi. Lapsia ei uskallettu komentaa, eikä heiltä vaadittu mitään. Totta on, että heillä on kamala trauma äidin kuolemasta, mutta heille täytyy tarjota parhaat olosuhteet hyvään elämään traumasta huolimatta. Suku tuntui ruokkivan traumoja ihan turhaan", Tuula kertoo ja huomaan hänen kiihtyvän hieman.

Tuula ei sinänsä osaa antaa muille uusperheille onnistumisen neuvoja, sillä toteaa, että jokaisen perhetilanne on omanlaisensa. Kuitenkin vankka vanhemmuus, selkeät rajat, avoimesti osoitettu rakkaus ja väliin räikeät riidat pitäisi kuulua jokaisen normaalin perheen elämään.

Äitienpäivä on tulossa (blogia valmistellessani), kysyn Tuulalta, miten heillä vietetään äitienpäivää.

"Lapset kokoontuvat kotiin ja syödään yhdessä. Saan aivan liikaa hienoja lahjoja ja huomiota."

Kysyn myös Laurin lasten äidistä. "Aah hän on mukana karkeloissa tottakai. Kun lapset olivat pieniä, hänelle oli oma paikka pöydässä, joskus jopa lautanenkin. Mutta nykyään hänen kuvansa viereen asetetaan kynttilä. Siinä piirongin päällä hän sitten hymyilee meille kaikille!"

Tästä keskustelusta jää hyvä mieli. Miten avoin ja sympaattinen, mutta oikealla tavalla jämäkkä nainen Tuula onkaan.
Kiitos tästä juttutuokiosta!


Ennen lähtöämme Tuula pitelee Paapia hetken sylissään. 
"Onko sulle koskaan iskenyt vauvakuume Aatun jälkeen?" kysyn tunkeilevasti.
"O-hooon monestikin, mutta mukavuus on mennyt haaveiden edelle. Tulihan niitä lapsia hoidettavaksi aika monta Laurin kautta. Kaikella on tarkoituksensa", Tuula vastaa huolettomasti ja iskee silmää.

lauantai 13. toukokuuta 2017

Äitienpäivä on lapsen oikeus muistaa äitiään

Näin äitienpäivänä on hyvä pysähtyä miettimään, miksi äitienpäivää vietetään.

Äitienpäivä on lasten oikeus muistaa äitiään. Muistaminen voi olla kaikkea ohikiiltävän  ajatuksen ja kermakakun väliltä. Kaikkien muistot äidistä ei välttämättä ole lämpimät. On myös lapsia, joilla ei ole muistoa omasta äidistään. 
Päiväkodeissa ja kouluissa askarrellaan suloiset äitienpäiväkortit, ehkä istutetaan äitienpäiväkukat tai tehdään kädenpainalluksella varustettu tiskirätti. Koko luokka osallistuu askarteluun, sillä oletetaan, että yllätys menee äidille. Lapsella on kuitenkin vapaus päättää, ketä muistaa äitienpäivänä ja millä tavoin hän juhlistaa tätä tärkeää toukokuun toista sunnuntaita. Äitienpäivä ei ole meidän äitien juhla, vaan lapsiemme mahdollisuus juhlistaa äitiä tai vaihtoehtoisesti mummia, kummia, äitipuolta tai muuta tärkeää henkilöä.

Koska lapsi päättää itse, mikä äitienpäivän merkitys hänelle on, äidin odotukset juhlapäivästä ovat toisarvoiset. Se, että saanko kortin tai itseleivotun kakun vai olenko ilman, ei ole lapsen rakkauden mitta. Jos aikuinen lapsi tai teini unohtaa soittaa, sillä koulun korttiaskartelutuokio ei enää kosketa heitä, äiti tuskin kokee tämän mielenosoituksena tai välinpitämättömyytenä. No ei, koska me äidit olemme ymmärtäväisiä, joustavia ja rakastamme lapsiamme onnentoivotusta saamattakin. Eikö vain?

Miksi sitten kortin saamatta jääminen kirpaisee äitipuolena enemmän?
Tarkoittaako puolison lapselta vastaanotettu kortti, kakku tai tekstiviestillä välitetty onnentoivotus, että on lunastanut paikkansa lapsipuolen elämässä? Lapsi kokee, että äitipuoli on yksi vanhempi ja äitipuoli saa kokee olevansa tärkeä. 
Miksi äitipuolelle osoitettu onnentoivotus on täynnä latausta? 

Siksi, että äitipuolen rooli on häilyvä. Äitipuoli on epävarma ja käy jatkuvasti mielessään läpi pohdintaa: "Kuka minä olen sinulle?"
Jos äitipuoli ei ole tullut sinuiksi roolinsa kanssa (tämä nimittäin vie jopa vuosia - ainakin minulta tuntuu), hän tarvitsee ympäristön vahvistusta ja ohjausta.

Voin kertoa ja luvata, että me äitipuolet (ja isäpuolet) olemme tärkeitä! In fact!
Tulemme ehkä torjutuksi, syytetyksi ja epäillyksi. Mutta kun sitkeästi ja määrätietoisesti toimimme puolisomme lapsien vanhempina (ja mahdollisesti kasvattajina), teemme myös äärimmäisen tärkeää työtä. Lapsi ei välttämättä sitä huomaa nyt, mutta tulee päivä, kun oppii huomaamaan.

Äitipuolen roolin reseptiä ei löydy sivistyssanakirjasta eikä neuvolan suosituksista. Rooli muovautuu omannäköisekseen perheen tilanteesta riippuen. Siihen vaikuttaa lapsen biologisen äidin rooli lapsen elämässä, asumisjärjestelyt, isän rooli, henkilökemiat ja perheen muu dynamiikka. Toki myös äitipuolen ja lapsen yhdessä viettämä aika, niin määrällisesti kuin laadullisesti vaikuttaa syntyvään suhteeseen. 
Joissain perheissä äitipuoli mahtaa lähes korvata äidin (esimerkiksi jos biologinen äiti on menehtynyt), kun taas toisissa äitipuoli ei edes tapaa puolisonsa lapsia. 
Roolin muotoutuminen lähtee lapsen tarpeesta ja äitipuolen on herkkänä tunnistettava nämä tarpeet. Avoin syli, mutta selvät rajat ovat parasta, mitä lapselle voi antaa. Rohkaisut syliin tulemisesta auttavat ja ovat toivottuja, mutta syliin ei voi sulkea pakottamalla. Äitipuolen roolin löytäminen on melkoista taiteilua - se vaatii vahvaa itsetuntoa ja hyväksyntää.

Jos äitipuolelle ei tipu korttia äitienpäivänä, ei se automaattisesti tarkoita, etteikö äitipuoli olisi tärkeä. Kuten todettu, lapsella on oikeus valita, mikä merkitys äitienpäivällä on. Mikäli onnentoivotukset menevät biologiselle äidille, iloitkaamme siitä lapsipuoltemme kanssa. 

Aikaisemmin annoin itseni pettyä ja harmistua, kun äitipuolena jäin ilman onnentoivotuksia. Koin jopa epäonnistuneeni äitipuolen tehtävässäni, äitienpuolikortista tuli itseisarvo, johon minä en ollut oikeutettu.
Mutta kun äitienpäivän kääntää lapsen oikeudeksi muistaa äitiään, asia kääntyy iloksi. Olen iloinen mieheni lasten Tiivin ja Taavin puolesta, että heillä on äiti ja että he saavat vapaaehtoisesti juhlistaa omaa äitiään. 

Lapsen ilo on iloista parhain, ja näillä mielin herään yhdeksänteentoista äitienpäivääni äitinä. Tulkoon päivästä aurinkoinen ja onnellinen.

Olen aiemminkin kirjoittanut äitienpäivästä
ja

torstai 11. toukokuuta 2017

Vieraskynä: Mieheni Hantulan terveiset

Vieras kynä: Hantulan terveiset

Tein äskettäin itsepaljastuksen, kun lähetin linkin miehelleni linkin Uusperheaapiseen. Jännitti, miten hän reagoisi. Toisaalta tiesin, että hän on huumorimiehiä ja ottaa uudet, oudot tilanteet aika lungisti. Toisaalta blogissani on paljon arkaluontoista asiaa, joka koskettaa perhettämme. Vaikka tesktini ovat naamioitu (anonyymi, päivämäärät ja paikat vaihdettu, joitain hahmoja yhdistelty ja jotkin tapahtumat lainattu lähipiirin perheiltä), tuttu lukija tunnistaa kyllä perheemme kirjoituksistani. Eri toten minua jännitti omien ajatusteni ja tunteitteni paljastaminen, sillä arvelin, että osa teksteistä loukkaa miestäni.
Pyysin Hantulalta näkökulmaa blogiini. Hän vastasi myöntävästi, mutta nyt olen odottanut tuota kirjoitusta jo viikkoja. Leipäteksti ei taida häneltä tähän hätään luonnistua, joten toteutamme "vieras kynä"- osuuden haastattelumuodossa, eli "vieras suu". Alla yhteenveto vieraan suun vastauksista.

1.  Määrittele uusperhe

Uusperhe on perhe siinä kuin mikä tahansa perhe. En henkilökohtaisesti pidä uusperhe-termistä, sillä se kategorisoi perheen ja antaa sille tiettyjä oletusarvoja. 
Sanakirjan mukaisesti uusperhe on perhe, johon kuuluu alaikäisiä lapsia ainakin toisen vanhemman edellisestä liitosta. Nykypäivänä tämä lienee ihan tyypillinen malli.
Minulle "uusperhe" (jos nyt sillä nimellä perhettäni halutaan kutsua) tarkoittaa uutta tilaisuutta ja uutta onnea. Jos itsellä ja/tai puolisolla on aiempi liitto takana, sitä on kokemusta rikkaampi tällä kertaa ollakseen toistamatta entisiä virheitä. 
Usein uusperhe muodostuu uusparin (ainakin toisen heistä) ollessa "iäkkäämpi", joten elämän arvot ovat loksahtaneet kohdalleen. Suhteella on uudenlainen merkitys elämässä.
Henkilökohtaisesti arvostan nykyistä liittoani suuresti, ehkä enemmän kuin ensimmäistä liitoani. Olen muuttunut mies.

[Kanan naseva ääni (KNÄ): Miten?]
Osaan ennakoida ja ehkäistä tilanteita, jotka voivat haavoittaa avioliittoani.

[KNÄ: Anna esimerkki]
Jos liitossa keskittyy vain jälkipolveen tai omiin harrastuksiin tai muuhun kuin itse parisuhteeseen, ollaan hakoteillä. Keskipiste on parisuhde ja sen jälkeen tulee kaikki muu.
Aikaisemmin lasten harrastukset olivat minulle tärkeä asia. Myös oma työni vei perheeltämme paljon. Avioliittoni kuivui kasaan, koska emme osanneet vaalia sitä. Silloinen puolisoni ei myöskään halunnut ryhtyä hoitotoimiin, parisuhdeterapia ei tullut kuuloonkaan.


2. Mikä uusperheessä on haastavinta?

Ensinnäkin minua mietityttää tämän kysymyksen asetelma. Miksi lähteä siitä, että uusperhe on haastava? Eikö uusperhe ole myös antava?
Siksi vastaan ensin myönteiseen kysymykseen. Antavinta uuspeerheessä on, että ensin on tyhjä sivu, jonka saa värittää haluamalla tavallaan. Tilannetta voisi verrata siihen, että saat elää 20-vuotiaan elämää nelikymppisen aivoilla ja kokemuksella. Saat hyödyntää uudessa liitossa kaiken kokemasi ja viisautesi, jolla voit tehdä uudesta parisuhteesta onnistuneemman.

Haastavinta uusperheessä on lukuisat eri tahtotilat ja toiveet. Miehenä sitä kokee olevansa naisten välisessä ristitulessa. Teet sitten niin tai näin, aina joku on tyytymätön tai vihainen, ja luureja paiskotaan. Siinäkin oppii elämään, sillä en ole tähän mennessä havainnut, että näille ristiriidoille olisi tulossa loppua. Tämä problematiikka lienee samankaltainen jokaisessa perheessä, mutta uusperheessä ei riitä vihainen tytär ja vaimo, vaan on myös vihainen ex. 

[KNÄ: Miten menettelet haasteiden kanssa?]
Parhaimmaksi keinoksi olen havainnut reagoimattomuuden. Ensi kädessä en tee mitään, sillä asioilla on tapana järjestyä.

[KNÄ: Se on huomattu!]
Mikä niin?

[KNÄ: Ettet tee asioille mitään!]
Tarpeen vaatiessa puutun ristiriitoihin, mutta yleensä sekaantumiseni ei tuo apua, vaan se on tikulla tökkimistä vihaiseen muurahaispesään. Kannattaa antaa pölyn laskeutua muutama päivä ja sitten lähteä selvittämään asioita. Vihaisena siitä ei tule mitään. Ja kuten mainitsin, asiat suuttaantuu kyllä. 
Välillä pitää osata elää epäjärjestyksessä, eikä ottaa asioita niin henkilökohtaisesti.

[KNÄ: Viittaatko kenties minuun?]
En kulta, puhun yleisellä tasolla. Kaikkien meidän pitää, myös sinun.


3. Mitä ohjeita antaisit nuorille uusperheille?

Ottakaa ilo irti, nauttikaa uudesta rakkaudesta ja parisuhteesta. Sulkekaa korvat ihmetteleviltä ulkopuolisilta ja imekää itseenne vain ne kannustavat kommentit.
Vaalikaa uutta suhdetta, uutta mahdollisuutta, sillä nyt voitte jättää vanhat virheet taakse. Uusi suhde on vapauttava.

Parisuhde on tärkein, lapset sopeutuvat kyllä kukin tyylillään ja ajallaan. Onnellisilla lapsilla on onnelliset vanhemmat.


4. Mitä ajattelet Uusperheaapisesta?

Olin ensin yllättynyt ja hämmentynyt, miten paljon materiaalia olit [Kana] ehtinyt tuottaa. Mutta hetken asiaa pohdittuani en ollut laisinkaan yllättynyt. Olet puhelias ja tuottelias nainen. Sellaisena minä sinusta pidän.
Kirjoituksiasi on hauska lukea ja tunnistan tässä "Hantula"-tyypissä itseni. Minua toki järkyttää ja surettaa se, että olet ottanut asiat niin raskaasti. Ja että ne ovat jääneet vaivaamaan sinua, ja satuttaneet sinua. Muista, että en missään tapauksessa tahallani pahoittaisi mieltäsi. Olen välillä ajattelematon (ja niin ovat lapsemmekin), mutta tarkoitukseni on hyvä (ja varmasti heidänkin).

Lukiessani kirjoituksiasi päälimmäiseksi tulee mieleen, että meidän pitää keskustella enemmän. Kuten tiedät, minä tarvitsen välillä apua ja ohjaustasi siinä, miten olla hyvä puoliso ja isä.

Haluan rohkaista sinua kirjoittamaan lisää. Nyt kun elämämme on jo kuta kuinkin virtuaalipaperilla muutenkin, niin antaa mennä vaan... jos en saa suoraa palautetta, niin voin opiskella asioita blogistasi.


5. Millainen Kirjava Kana on uusperheäitinä?

Olet rakastavainen, herkkä, oikeudenmukainen, välillä aika dominoiva. 
Tykkäät tehdä asiat sinun tavallasi, mikä aiheuttaa joskus konflikteja, kun et huomaa, että asioita voi tehdä monella tapaa. Ja lapsemme valitsevat ehkä tavoistasi poikkeavia toimintamalleja.
Olet ajattelevainen ja tiedän, että olet tehnyt paljon töitä eri toten (lasteni) Tiivin ja Taavin eteen. Herkkyytesi ansioista toki välillä petyt, kun asiat eivät aina mene toivomallasi tavalla.
Erityisesti arvostan sitä, että otat kaikki lapsemme huomioon. Välillä voisit jopa hellittää vaatimuksiasi itseltäsi. Kyllä ne lapset pärjäävät vähemmälläkin. Puolisona toivoisin suuremman osan käyttämästäsi energiasta suuntautuvan minuun. Välillä unohdat, että vahva parisuhde on perheen pohja. Konfliktit lasten kanssa eivät saa vaikuttaa parisuhteeseemme. Rakastan sinua aivan yhtä paljon, vaikka riitelisit Tiivin kanssa. Jos ehkä enemmänkin. Tiedän, että lapsemme osaavat olla hankalia, mutta sitäkin suuremmalla syyllä meidän tulee pitää yhtä.
Olet hyvä äiti ja äitipuoli (jos nyt halutaan käyttää sanaa äitipuoli).


6. Mitä kohtia uusperheessänne tulisi kehittää?

Tästä suutut varmasti, mutta jospa jatkossa ei tehtäis kärpäsestä härkästä. Riitoja tulee ja menee. Aina on joku mykkäkoulu menossa, mutta sitä ei pidä ottaa niin vakavasti. Suhtaudutaan niihin aikuisina ja rauhallisesti. Ei meidän lapsia ole tehty sokerista, kyllä he pari sadetta kestävät. Vanhempien tehtävä on tuottaa lapsille pettymyksiä.

Toistan tämän vielä tässäkin kohtaa: Toivoisin enemmän aikaa parisuhteellemme ja meidän kahden väliseen keskusteluun. Olemme 99-% samaa mieltä asioista, joten perhekonflikteilla ei pitäisi olla vaikutusta parisuhteeseemme. Parisuhteen arvostaminen on tärkeää. 

Haluan itse muistaa kertoa sinulle joka päivä, kuinka paljon sinua rakastan ja arvostan. Sinä olet tärkein.


7. Mitä haluaisit sanoa lapsillesi?

Enpä mitään erikoista. Olette rakkaita ja jatkakaa samaan malliin.


8. Mitä haluaisit sanoa lapsipuolellesi?

Miten niin lapsipuolelle? Äskenhän mä sanoin kaikille lapsille - olette rakkaita ja jatkakaa samaan malliin. 


9. Mistä asioista haluaisit lukea lisää Uusperheaapisessa?

(Pitkä hiljaisuus.) 
Taas tulee mieleen parisuhteen tärkeys. Millä tavalla sen onnistuu asettamaan kaiken yläpuolelle.
Toinen tärkeä seikka on rajojen asettaminen uusperheelle siten, että ympäristö oppii kunnoittamaan perheemme yksityisyyttä ja päätösvaltaa. Välillä ollaan eletty akvaariossa.
Voit miellään kirjoittaa, mitä asioita toivot minulta eli miten minä voin tehdä sinusta vieläkin onnellisemman naisen?


10. Millaisia terveisiä lähetät aapisen lukijoille?

Toivottavasti vaimoni kirjoitukset joko auttavat lukijaa ymmärtämään uusperheen elämää tai parhaassa tapauksessa lukija saa kirjoituksista vertaistukea. 
Hyvää kevättä kaikille!

Tässä vielä blogi-kirjoitus Hantulan ensireaktiosta, kun sai linkin Uusperheaapiseen
Ps: Hantulan ensireaktio blogiini oli "En tiennyt, että parisuhdeaika oli sulle noin tärkeä"???!! Toisaalta hän itse korostaa parisuhdettamme ja sille pyhitettyä aikaa... 
Ota nyt hänestä selvää...

keskiviikko 10. toukokuuta 2017

Kuka kuuluu Piipin perheeseen?

Häkellyin, kun pari päivää sitten vastaanotin 3-vuotiaan Piipin piirrostulkinnan perheestämme. Siinä oli talo ja neljä tikku-ukkoa: äiti, isi, Piipi ja Paapi-vauva. Meidän ydinperhe. Ei muita.

Kehuin tietenkin piirrustusta hienoksi, mutta en voinut jättää kysymättä, missä Pauliina, Tiivi ja Taavi olivat. 
"Pauliinan koti juna Helsinkiin", Piipi tiedotti.
"Tiivi Taavi asu Tuijan kotona", hän jatkoi.

Piipi määrittelee perheemme sen mukaan, ketkä asuvat saman katon alla.
Piipi oli hyvin pieni, kun Pauliina muutti omilleen tai kun luovuttiin Tiivitaavin vuoroviikkojärjestelmästä. Piipillä ei ole selkeää muistikuvaa ajasta, kun asuttiin kaikki saman katon alla. Toisaalla asuvat sisarukset ovat Piipille mieluista seuraa, mutta ei lähiperheen jäseniä.

Olin jo vähällä pahoittaa mieleni tästä. Ei sillä, että syyttäisin kolmivuotiasta, mutta syytän itseäni. En ole onnistunut pitämään perhettämme yhdessä, niin että Piipi kokee kaikki sisaruksensa osaksi perhettään. Emmekö ole viettäneet tarpeeksi aikaa yhtenä perheenä tai keskustelleet perheestämme, katselleet kuvia ja puhuneet muualla asuvista sisaruksista, niin että kuviomme selkiytyisi kolmivuotiaallekin?

Sitten tulin toisiin ajatuksiin. Vaadin ja odotan liikoja. Turhaan.
Piipin perhemielikuva ei vaikuta siihen, kuinka paljon hän innostuu, kun sisarukset tulevat käymään. He ovat Piipille rakkaita. Välillä ujostellaan hetki, mutta kun päästään alkukankeudesta, Piipi hala ja pussailee sisariaan kyllästymiseen asti. Tärkeintä on rakkaus.

Pohdin asiaa myös esikoiseni Pauliinan näkökulmasta. Jos häneltä kysyttäisiin, millainen perhe sinulla on, uskon vastauksen olevan jotain tämän tapaista: "Mutsin puolelta puolisisko ja -veli ja mutsin miehen skidit"

Tiivin vastaus ei varmasti tästä paljon eroasi: "Mä, mutsi ja broidi asutaan mutsilla, faijan luona on pari skidiä ja faijan uuden vaimon aikuinen tytär"

Ja mielessäni kuulen Taavin sanat: "Äiti, Tiivi ja mä... ja sitten isän luona on kaksi pikkusiskoa. Yksi puolisisko asuu jo yksin."

Itsekin taidan kuvailla perhettämme seuraavasti: Olemme uusperhe ja yhteensä meillä on viisi lasta, joihin kuuluu sinun, minun ja meidän lapset.

Kysäisen Hantulalta, miten hän vastaa kysymykseen perheemme kokoonpanosta. Hänen vastaus on yksinkertainen: Vaimo ja viisi lasta. (Yllätyn.)

Ystäväni Olkapää kuvailisi perhettämme "nykyaikaisena suurperheenä". 

Oman äitini mielestä tyttären perheessä on mies ja kolme tytärtä. Joskus voi mainita, että miehellä on myös lapsia aikasemmasta liitosta.

Laskumetodeja on monenlaisia ja ne kaikki näyttävät antavan omanlaisensa tuloksen. On siis hyväksyttävä, että perspektiivejä on yhtä monta kuin katsojaa, eikä ketään hyödytä, että korjaan: "Anteeksi vaan, mutta oikea määritelmä kuuluu: Meitä on kaksi aikuista ja viisi lasta. Kaikki lapset ovat tasavertaisia sisaruksia, ei ole puolia".

Puolia on kuitenkin. Jopa sisarusten itsensä mielestä. Sisarpuoleus ei kuitenkaan näytä eriarvoistavan sisaria. Osalla sisarista on enemmän tekemistä toistensa kanssa kuin heistä toisilla. Uskoisin, että tilanne on sama perheellä kuin perheellä, varsinkin suurperheillä, joissa on monta eri-ikäistä lasta (vaikka kaikki olisivatkin saman parin lapsia). 

Siis titteleistä viis. Tärkeintä minun on perheen aikuisena luoda lapsille sellaiset edellytykset, että he voivat ylläpitää suhdettaan sisariinsa. Ei ainakaan estää heitä näkemästä toisiaan tai tietoisesti vaikeuttaa heidän kanssakäymistään. Aikuinen voi rohkaista lasta ylläpitämään sisarussuhdettaan ja demonstroimalla lapselle, että kaikki sisarukset ovat tasa-arvoisia.

Tähän loppuvatkin vanhemman mahdollisuudet vaikuttaa. Lasta ei voi pakottaa rakastamaan.
Toivoisin Pauliinalta ja Tiiviltä vilkkaampaa yhteydenpitoa nuorempien sisarustensa kanssa. Toivoisin heidän vähintään huomioivan sisarustensa merkkipäivät. (Esim Tiivi huomioi Taavin synttärin, mutta ei muiden. Pauliina ainoastaan minun. Taavi kaikkien jne.) Mutta ei.
Olen jopa huomauttanut asiasta, tosin en ole havainnut muutosta.
Sitten muistelen itseäni teininä ja nuorena aikuisena ja myönnän, että niinä vuosina elämääni mahtui vain minä itse ja sittemmin poikaystävä. En varmasti lähettänyt sukulaisille onnitteluja heidän täyttäessään pyöreitä vuosia, enkä huomioinut serkuille syntyviä lapsia. En ymmärtänyt, miten tärkeitä nämä tapahtuvat olivat asianomaisille.

Kaikesta ei siis voi syyttää uusperhettä. Olivatpa tittelimme mitkä olivat, perheestämme löytyy rakkautta. Sen mukaan, mitä kukin sitä elämäntilanteeltaan osaa antaa. Sen täytyy riittää! 
Ja elämä etenee vaiheissa. Yhteydenpidon dynamiikka voi vaihdella huomattavasti elämäntilanteiden muuttuessa. Esimerkiksi Pauliina ja Tiivi tuntuvat nykyisin pitävän yhteyttä aiempaa enemmän. Se tietenkin ilahduttaa minua. Kun taas Piipi jää aika paljon vaille sisarusten huomiota, varmasti nuoren ikänsä vuoksi. On vain luotettava, että lapset itse ohjaavat sisarussuhteitaan tarpeidensa mukaisesti. Ja Kirjavan kanan on jälleen höllättävä siipiotettaan. 

Olen aiemminkin blogannut samasta aiheesta, ja erona on se, että silloin vielä pahoitin mieleni ;) http://uusperheaapinen.blogspot.fi/2015/04/kuka-kuuluu-taavin-perheeseen.html?m=0

torstai 4. toukokuuta 2017

Kirjavan kanan siiven alla

Äitipuolen kainalon alla

Yllätyin eilen, kun puhelimeni yhtäkkiä pärähti keskellä kirkasta päivää. Vauva heräsi ja alkoi itkeä. V-käyräni meinasi jo lähteä nousuun, mutta kun näin, että soittaja oli Tiivi (mieheni tytär), unohdin kiihtymykseni ja vastasin puheluun ihmeissäni.

Tiivi ei IKINÄ soita minulle. Taavi saattaa soittaa ja kysellä, missä iskä on, mutta Tiivi - mitä oikein on tekeillä?

"Tota Kana, mitä sä teet?"
"En erikoisempaa. Tässä nukuttelen Paapia."
"Ai no sitten. Voin mä soittaa myöhemminkin"
"Ei hätää, anna kuulua".

Sitten kuuluu nyyhkytystä.
"Voisinks mä tulla teille?"
"Tottakai voit. Mikä hätänä? Missä sä olet?"
"No mä olen Sulon luona, mut me erottiin just"

Lastaan Paapin autooni ja suuntaan kohti Sulon vanhempien taloa. Tiivi istuu rappusilla kännykkä kädessä ja koulureppu selässä. Voi kuinka pieneltä hän näyttääkään. Kohta kuusitoista kesäinen, mutta niin hauras ja hentonen. Kaappaan hänet syliini ja talutan autolle. Hän antaa itkun tulla. 

Ehdotan, että käydään leipomon kautta ja haen meille jotain hyväskää. Sitten keitetään kaakaot. Se sopii Tiiville. Ojennan hänelle nenäliinan.

Kaakaokupin ääressä Tiivi kertoo, että he ovat riidelleet Sulon kanssa. Tiivillä on kokeita, eikä ehdi lukea niihin. Sulo ei anna koulutehtäviin aikaa. Sitten Tiivi mainitsee whatsapp-viestin, joltain toiselta Sulolta. Viaton kuulemma, mutta Tiivin Sulo oli raivostunut siitä. Kilpailija oli jokin lukiolaispoika, jonka Tiivi oli tavannut Ruotsin laivalla. Mitään ei ollut tapahtunut. Mutta Sulo ei enää halua olla yhdessä.

Yritän lohduttaa ja ehdotan, että Tiivi kirjoittaisi Sulolle kirjeen, jossa selittäisi tilanteen Sulolle. Vastaanottaja lukee aina kirjeen, vaikkei kuuntelisikaan sanallisia selityksiä. Sulo oli ilmeisen vihainen, eikä ollut vastaanottavainen Tiivin puolustukselle.
Tiivi päättää miettiä asiaa.

Me istumme keittiön pöydän ääressä tunteja. Syötän välillä Paapin. Muistan laittaa pyyheliinan roikkuvan rintakappaleeni eteen, sillä muistan, kun Tiiviä ällötti kananrinta Piipiä syöttäessäni. Kuulen itseni jopa pahoittelevan, että nyt on pakko syöttää Paapi tai muuten se hermostuu.
Tiivi kohottaa kulmiaan: "Joo hei tottakai. Sillä on varmaan jo kova nälkä. Sorry, kun mä vaan puhun ja puhun."
Ällistyn tästä reaktiosta. Sitten hoksaan, että Tiivikin on jo 3 vuotta vanhempi ja viisaampi kuin viimeksi. 13v ja 16v ovat ihan eri sorttia.

Keskustelumme loppuu vasta, kun ovi käy ja Hantula saapuu Piipin kanssa kotiin.
"Tiivi täällä! Tiivi Tiivi Tiivi Tiivi - tule leikkimään!" Piipi huutaa innoissaan. Tiivi leikkii pitkään Piipin kanssa. Syömme kaikki illallista ja sitten Tiivi painuu vierashuoneeseen lepäilemään. Hän näpyttelee kännykkää siinä kun Piipi katsoo vieressä PikkuKakkosta.

"Jäätkö yöksi?" tiedustelen.
"No voisin mä vaikka jäädäkin", pohtii Tiivi.

Olen onneni kukkuloilla. En siksi, että Tiivillä on paha mieli ja nuorten suhde on tuuliajolla, mutta siksi, että juuri minä olen saanut lohduttaa häntä tänään. Nautin luottamista ja tunnen itseni tärkeäksi. Minäkin olen voinut olla Tiiville avuksi ja lohduksi. Sitä paitsi meillä oli oikein ihana päivä yhdessä. Viis pyykistä, tiskistä ja pöydällä olevista muruista. Paapin kakkavaippakin sai odottaa tavallista pidempään.
Ei siksi, että haluaisin miellyttää Tiiviä, vaan siksi että meillä oli oikeasti hyvä keskustelu.

Pettymys tulee kuitenkin pian. Tiivi pyytää kyytiä junalle.
"Mä menen sittenkin äidille, kun mulla ei tavaroita mukana. Huomenna on matikankoekin... Äiti haluaa, et mä viel kertaan siihen ja sit se halus muuten van nähä, kun kerroin sille Sulosta"

En voi sille mitään, mutta vatsaani vihlaisee vähän. Jotenkin olisin niin toivonut saavani peittelevän Tiivin vällyjen väliin. Halusin pitää hänestä huolen. En kuitenkaan uskalla näyttää pettymystäni, vaikka ehkä olisi pitänyt.

Illalla näen Tiivin Instragram-päivityksen Facebookisaa. Kuvassa hän kaulailee Sulon kanssa: "All you need is love". Se siitä matikankokeesta, mutta loppu hyvin, kaikki hyvin. Tykkään kuvasta.

Seuraavana päivänä kirjoitan Tiiville viestiä: "Ilmeisesti kaikki järjestyi iltaa kohti? Hyvä niin."
Vastaus tulee samantien: "Yes. Mä kirjoitin Sulolle pitkän meilin, ja kun se oli lukenut sen, niin se tuli hakee mut juna-asemalta. Oon vieläkin tääl ;) ;) ;)"

Hymyilen viestille. Voi kultainen nuoruus! 
"Olen iloinen teidän puolesta", vastaan.

keskiviikko 3. toukokuuta 2017

Minusta tulee maailman paras mummo

Minusta tulee maailman paras mummo

Ai (esikoiseni) Pauliina raskaanako? Ei nyt sentään. God not.
En ole (ihan vielä) valmis mummoksi, vastahan pyöräytin kuopuksemme. Mutta tosiasiassa mummouteni voi olla ajankohtaista jopa lähivuosina.

Uuden vauvan saaminen on saanut jälleen pohtimaan isovanhemmuutta. Tässä pari vuotta sitten esiin nousi muotitermi; mummokateus. Nyt tiedän, mitä se tarkoittaa. 

Toimittaja Marja Hintikka on puhunut julkisuudessa perin avoimesti potemastaan mummokateudesta ja siitä, kuinka hän olisi toivonut lähellä asuvia, lasten arkeen osallistuvia isovanhempia. Kaikille niitä ei kuitenkaan siunaannu. Ei minullekaan.

Tai no, Pauliinan ollessa pieni tilanne oli toinen. Anoppi hääräsi meillä yötä päivää. Toi lämmintä sapuskaa, kylvetti vauvan, vei kakkavaipat roskikseen ja nukutti pikkuisen kehtoon, kun minä olin uupunut. Herra eX reissasi työnsä perässä, mutta anoppi korvasi poikansa jättämän aukon elämässämme. 
Ärsyttikö anopin läsnäolo välillä? Sanomattakin selvää. Mutta silloinkin hän osasi väistyä takavasemmalle, eikä laukonut turhia ohjeita lastenhoitoon. 
Anopilla tuntui ymmärrystä riittävän. Saatoin kohdata hänet päälläni kauhtunut yöpaita, joka repsotti auki rintojeni kohdalta, tukka takussa ja unihiekkaa silmissä. Itkuhan siinä pääsi, kun anoppi tuli vastaleivottu pullapitko kourassaan ja ehdotti: "Alotetaanko vaikka keittämällä kahvit? Annas kun minä otan tytön kainalooni, niin pääset suihkuun!"

Silloin vielä työssä käyvällä anopillani riitti virtaa. Jopa ikkunoittemme pesemiseen. Lattioiden luutuamiseen. Vaunulenkkeihin. Hän sovitti omat lomansa aikataulujemme mukaisesti pyytämättä ja oli läsnä, kun tarvittiin. Oleellisinta järjestelyssämme kuitenkin oli, että anoppi itse nautti roolistaan. Hän oikein rakasti mummoutta ja se tuntui olevan hänelle tärkeintä. Kaikki apu ja läsnäolo tulivat häneltä luonnostaan ja uskon hänen tehneen vuoksemme enemmänkin, jos olisimme sallineet.

Oma äitini oli noihin aikoihin johtotehtävissä ja omien sanojensa mukaisesti olisi toivonut lapsenlapsia vasta eläke-iässä. Työssäkäyvänä hänellä oli rajallinen määrä aikaa ja energiaa lastenhoitoon. Toki hän oli innoissaan ensimmäisestä lapsenlapsestaan, mutta pystyi osallistumaan arkeemme verrattain vähän. 

Sanotaan, että seuraavien lasten syntyessä mummojenkin into laantuu: into laskee siinä kun lastenlasten määrän kasvaessa. Meillä numero kakkonen antoi odotuttaa itseään, kaikki 14 vuotta, ja hänkin syntyi uusperheeseen, joten tuottamani lapsimateriaali ei tässä kohtaa ole vertailukelpoista.

Nykyisin ex-anoppini häärää Herra eXän ja Even pienokaisen ympärillä. Olen ymmärtänyt, että virtaa riittää eläkeläisenäkin ja lämmin pullapitko on edelleen pop. Ex-anopilla on mummous DNA:ssa. Nyt jo aikuisikäistä Pauliinaakin hän jaksaa huomioida. Käy siivoamassa Pauliinan yksiön ja vie sinnekin pullapitkon. 

Uusperheessä mummokuviot usein hankaloituvat. Jos äitipuolen on jo hankala hyväksyä ja huomioida puolison lapsia, niin miten on mummopuolien laita? 
Onko tyttären (tai pojan) uuden puolison lapset automaattisesti rakkaita?

Riippuu mummosta. Nykyisen mieheni Hantulan kautta perimäni anoppi ja appiukko ovat kohteliasta sorttia. Uusperheemme syntyessä Pauliina oli jo neljäntoista ja lähes itsenäinen. Appivanhemmillani oli jo useita lapsenlapsia, mutta Pauliina oli heille ensimmäinen lapsenlapsipuoli. Ilmeisesti uudessa lapsenlapsipuolessa oli jotain taikaa, sillä appivanhempani ottivat Pauliinan siipensä suojaan ja kohtelivat tätä aivan kuin olisivat aina tunteneet, ja jopa kutsuvat itseään Pauliinan isovanhemmiksi. Lasten välillä ei ole koskaan tehty verieroa, Pauliina on yksi muista. Jos kuitenkin tehdään yksityiskohtaisia vertailuja niin Pauliina ei ole koskaan viettänyt yksin aikaa Hantulan vanhempien luona. Hän on kyllä yökyläillyt heidän kotonaan Lohjalla tai kesämökillä Keski-Suomessa, mutta muiden lasten mukana, ei yksin kuten esimerkiksi puolisoni tytär Tiivi. Kuitenkin Pauliinan ja Hantulan välistä kanssakäymistä tapahtuu. Esimerkiksi tiedän, että anoppini kyläilee Pauliinan yksiössä silloin tällöin, myös pullapussi kourassa.

Ex-anoppiani ja nykyistä anoppiani yhdistääkin lämmin pullapussi. Sellainen on muuten kiva saada silloin tällöin. Anoppini vierailee säännöllisesti meillä, kuten myös mieheni exällä Tuijalla. Yhdessäolo rajoittuu yleensä kahvitteluun ja kuulumisten vaihtoon. Jostain syystä anoppi haluaa aina tiskata, joten rutiiniksemme on muodostunut, että hän tiskaa kahvittelusta kertyneet tiskit käsin ennen lähtöään. Välillä anoppi innostuu kuuramaan koko keittiön tai saapuu meille kourassaan harjanvarsi ja windex-pullo - ikkunanpesua varten. 
Piipin ollessa pikkuruinen anoppi vieraili meillä useammin. Toisin kuin ex-anoppini kanssa, minä laitoin kahvin tulemaan sillä aikaa, kun anoppi ihaili vauvaa. Verrattuna ex-anoppiin nykyiselläni oli myös paljon vinkkejä lastenhoitoon. Kävimme mielenkiintoisia keskusteluja kestovaipoista, tutinkäytöstä, rintaruokinnan säännöllistämisestä ja korvikkeiden käytöstä. Anoppi kutoi Piipille ihania nuttuja ja yhdessäme puimme pientä tyttöä kuin posliininukkea. 
Jossain välissä jouduimme sopimaan, että tavattaisiin joka toinen päivä jokaisen päivän sijaan, sillä käynnit kävivät vähän raskaaksi. Intohimoisten keskustelujemme sijaan olisik tarvinnut lepoa. 

Viime kuukausina odottaessani Paapia, anoppi on väsähtänyt ja vanhentunut. Hän on itsekin tokaissut, että hänen mummovelvollisuutensa on hoidettu. Nostan hattua hänelle, jolla on jo kahdeksan lastenlasta. Hän on häärännyt jo niistä seitsemän kanssa, mukaan lukien Pauliina, joten sallikaamme anopin eläköityä mummo-orjuudestaan kaikella kunnioituksella. Myönnän, että hänen suuret vanhuseleensä ja hokemiset siitä, kuinka hän on jo mummoksikin vanha ja väsynyt, osuvat välillä vähän huonoon kohtaan, varsinkin kun itse kantaa vastasyntynyttä kainalossa (ja aiemmin vatsassa hormoinene päivineen). Hymyilen ymmärtäväisesti, ja puolet minusta ymmärtääkin vanhusta. Anopin varaan emme voi enää laskea.

Entä oma äitini? 
Piipin syntyessä hän oli juuri eläköitymässä johtotehtävistään. Kun takana on kunniallinen ura, edessä häämöttää ansaittu vapaus. Äitini hyppäsi ensimmäiseen etelän koneeseen ja viipyi kuukausia. Palattuaan takaisin Kanarian auringon päivettämänä hän päätti aktivoitua. Ei mummona vaan ystävänä, shetlannin paimenkoirien liiton puheenjohtajana, taloyhtiön hallituksen sihteerinä, Marttana ja paikallisen Rotaryklubin presidenttinä. Harrastuksenaan äiti kävi haravoimassa parin sotainvalidin takapihaa ja jäljelle jääneen ajan äiti hyödynsi joogaamalla. Sallittakoon tuo kaikki huikean uran tehneelle äidilleni, jolla oli aiemmin omaa aikaa rajatusti. Hän kyllä varmisti, ettei sitä ollut jatkossakaan. Ei myöskään lastenlapsille. 

Äidin tunnetut fraasit kuuluvat. "Autan sen, minkä voin.", "Tullaan kyllä apuun, kun se on mahdollista", "Saat aina pyytää apua, ja tullaan kun pystytään"
Kuulostaa lupaavalle, eikö vain? Mutta onkin eri asia, milloin apu sitten oikeasti onnistuu. Tottakai olen kiitollinen kaikesta vastaanottamastamme avusta. Apu kuitenkin usein toimitetaan hyvin läpinäkyvästi vanhempieni ehdoilla. Avunantoon on määrätty tarkat ajalliset ja sisällölliset rajat. Äitini ei siivoa, eikä tiskaa. Hänellä on aina varmistettuna tiukka takaraja, jolloin hän pääsee liukenemaan paikalta. Avusta sovittaessamme hän tekee omat raaminsa selväksi luettemalla kaikki paskantärkeä tekeminen (kuten päivittäiset joogahengitykset), joka menee auttamisemme edelle. Me tulemme kastissa viimeisenä, toisin sanoen: jos jää vähän yli rahkeita ja jokin minuutin murunen, niin meille voi vaivautua hetkeksi vaikka silittämään pöytäliinaa. Sitten on taas kiire kyläyhdistyksen kesäjuhlaan (johon hyvin voisi mennä vaikka tunnin myöhässäkin). Äitini on tehnyt selväksi, että mummous on hänelle oikeus, ei velvollisuus, ja hän pitää tarkasti kiinni omasta vapaudestaan ja itsenäisyydestään. Hän muistaa kertoa avoimesti, kuinka lastenlapset väsyttävät häntä, eikä hänkään mikään nuori enää ole. Ymmärrän, uuden lapsen syntymä saa suvun vanhimmat tuntemaan itsensä ikälopuiksi.

Lisätäänpä pökköä pesään, ja siirrytään aiheeseen äitini ja lapsipuoleni. Siinäpä vasta mielenkiintoinen yhtälö. Alustan analyysiani lainaamalla äitiäni: "Tiivillä ja Taavillahan on jo omat isovanhemmat. Eivät he ole meidän lapsenlapsia."
Tämä periaate on lähtökohtamme. Se tietenkin eroaa tavasta, jolla appivanhempani käsittävät tyttäreni Pauliinan ja joskus jyrkkä ero aiheuttaa ihmetystä. Toki vanhempani ontuvasti huomioivat myös lapsipuolemme näiden läsnäollessa, mutta lasten eriarvoistaminen näkyy silti välillä. Lapsenlapsipuoli unohtuu helpommin, ei tule tervehdittyä samalla innolla kuin omaa lastenlasta, ei tule juteltua ja osallistuttua tämän tekemisiin yhtä paljon, ei vaan tule huomioitua. Tämä on tahatonta, mutta tuntuu lapsesta kurjalle. Esimerkiksi Taavi heittäytyy hiljaiseksi ja apaattiseksi vanhempieni läsnäollessa, koska jää pahasti syrjään.
Minua  kylmää eräs autenttinen lainaus uusperheen lapselta: "Ei tunnu kivalta, kun muista lapsista otetaan aina enemmän valokuvia kuin musta". Mielestäni tämä lause kuvaa perin tahatonta, mutta kiusallista tilannetta erinomaisesti.

Tosiasia on, että lapsipuoleni ovat osa perhettämme, vaikka minulla itsellänikin saattaa olla vaikeuksia perheemme hahmottamisessa ja käsittelyssä. Lapsi on aina lapsi, hän kokee itsensä tärkeänä, siksi häntä ei pidä kohdella vähemmän tärkeänä.

Meidän uusperhettämme vaivaa siis mummokato ja minua mummokateus.
Missä on se lämmin, hyväsydäminen, harmaapäinen täti, jolla on kaikki mummogeenit DNA:ssa? Se, joka hymyilee ymmärtäväisesti, huomaa, kun äidillä alkaa keittää yli. Pyyhkii lattialle lentäneen pulautuksen. Keittää kahvikupposen. Se, joka ei erottele jyviä akanoista, sulkee kaikki lapsenlapset ja niiden puolikkaat syliinsä ja lukee kaikille yhteisen iltasadun?

Vai onko mummous vain pelkkä illuusio? Miksi mummouteen liitetään niin paljon odotuksia ja myyttejä? 
Mummotkin ovat ihmisiä, erilaisia sellaisia. On pullantuoksuisia, joogaavia, himohiihtäjiä kuin etelän auringon päivettämiä. 

Oleellista onkin keskustella, millaisia odotuksia ja toivomuksia perheellä ja isovanhemmilla on toisistaan. Kuten uusperheessä, myös uusperheen isovanhemmuudessa pätee yhteiset säännöt. Lapsenlapsipuoleuden kokemuksesta on myös keskusteltava, sillä muuten syntyy tilanne, jossa teot eivät välttämättä kohtaa odotuksia. 
Tällainen keskustelu on tietenkin hankala ja hipoo arkoja paikkoja. 
Esimerkiksi minä toivoisin vanhemmiltani vahvempaa osallistumista lapsiperheen arkeemme ja avoimempaa otetta puolisoni lapsiin. Nämä ovat asioita, joita en voi vaatia. Toivossa eläminenkin on raskasta, sillä se johtaa pettymyksiin, ellei toivomuksia kommunikoida. Ei-vastauksen kuuleminen ei sekään tunnu hyvälle (saatika sitten sen antaminen - trust me, I know), mutta se katkoo turhilta odotuksilta oksat pois.

Painotan vielä, ettei tuki ja turva aina tarvitse tulla isovanhemmilta. Rakas ystäväni, yksinhuoltajaäiti Olkapää on monesti ollut perheellemme se aivan paras apu. Tukiverkon voi luoda monella tavalla, myös verisuhteiden ulkopuolelle. 

Hain inspiraatiota Hintikan kirjoittamasta artikkelista ja tässä loppuun vähän kommentoia.
"Itsepä olet lapsesi hankkinut, hoida ne", on tyypillinen suomalainen asenne. Kun siirrymme pallokartalla etelämmäksi, jo pätee eri säännöt. "Koko suku kasvattaa", kuuluu monen kulttuurin käytäntöön. "Koko kylä kasvattaa" päti ennen täällä epäsosiaalisessa Suomessakin. Itse olemme luoneet tarkat rajat henkilökohtaisen elämämme suojaksi. Olisikin aika herätellä yhteisöllisyyttä ja pitää huolta toisistamme. Hintikka mainitseekin vertaistukiryhmät - niiden arvoa ei voi vähätellä. Mukaan vaan!

Kaiken näiden pohdintojeni keskellä olen vakaasti päättänyt, että minusta tulee pullantuoksuinen mummo, joka hymyilee ymmärtävästi, siivoaa roskiskaapin, napsauttaa kahvinkeittimen päälle ja on läsnä. Rakkauteni ja apuni ei ole ehdollista, eikä rajallista. Olen täysin vakuuttunut, että minusta tulee maailman paras mummo.

(Silmänisku ja ripaus huumoria päälle.)

Olen aiemminkin kirjoittanut mummoudesta uusperheessä: 
Ja